Znanje čuva zdravlje

Poseban naglasak stavljamo na edukaciju, ali pritom napominjemo da informacije uvijek valja potražiti iz pouzdanih izvora. Vaš ginekolog će uvijek rado odgovoriti na sva Vaša pitanja

.

Adolescencija

Današnja mladež nije neinformirana , ali je često pogrešno informirana. Cilj i zadaća kako roditelja i odgojno-obrazovnih ustanova , tako i liječnika jest osigurati adolescentima točne informacije o promjenama kroz koje prolaze u ovom razdoblju života.

Mlade djevojke ponekad imaju pogrešnu predodžbu o menstrualnom ciklusu, a sve netipične simptome poput preobilnog, ili pak, neredovitog krvarenja, povod je da bi se potražio savjet specijalista. ...

Isto tako, preporučamo potražiti stručni savjet u vezi kontracepcije i prevencije neželjene adolescentske trudnoće i spolno prenosivih bolesti.

 

Trudnoća

Trudnoća je istovremeno uzbudljivo i stresno razdoblje, pogotovo za mlade žene koje će prvi put postati majke.

Većina trudnoća prođe bez značajnijih komplikacija, ali ponekad dođe to takvog razvoja događaja koji predstavljaju rizik za dravlje majke i djeteta. Izuzetno je važno odlaziti na redovite liječničke preglede tijekom trudnoće, pratiti razvoj djeteta, kontrolirati šećer u krvi.

Brinite se za zdravlje Vaše bebe redovito posjećujte svog ginekologa.

Zdravlje dojki

Dojke (lat. mammae) su parne mliječne žlijezde na prsnom košu između ključne kosti i šestog do osmog rebra. Zreli plod u trbuhu majke ima jednostavnu mrežu razgranatih kanalića koji pod utjecajem majčinih hormona mogu dovesti do sekrecije iz bradavice novorođenčadi obaju spolova. Do puberteta muška i ženska dojka jednako se razvijaju. Tkivo ženske dojke sastoji se od žlijezda, masnog tkiva i mliječnih kanalića, s tim da omjer sastavnih dijelova nije isti kod žena iste životne dobi, kao ni kod iste žene u različitoj životnoj dobi, jer se mijenja ovisno o hormonskom statusu. Dojke su često asimetrične, što se smatra urednim nalazom. Uvriježeno je mišljenje da se karcinom češće javlja kod žena s većim dojkama, no nijedno istraživanje dosad nije potvrdilo povezanost veličine dojki i rizika za razvoj karcinoma. Na manjim dojkama dijagnostičari, pak, lakše lokaliziraju i definiraju bilo kakve morfološke promjene.

Opipom i samopregledom dojki, koje su zbog cikličke izloženosti hormonima heterogene građe, nemoguće je postaviti bilo kakvu dijagnozu. Međutim, samopregled žena iznimno je važan, i to nakon menstruacije, kad fizioloških "kvrga" ima manje nego tijekom ciklusa. Jako je važno da žene poznaju dobro svoje dojke tako da mogu primijetiti kako se u njima pojavilo nešto novo.Od iznimne važnosti je, ovisno o dobi i anamnezi, redovito ići na mamografiju i uspoređivati snimke, raditi komparativne UZV preglede te svaku novu sumnjivu gustoću ili asimetriju u tkivu dalje obraditi.

Algoritam mamografskih snimanja prilagođen je hormonskoj situaciji u dojkama i, ako se prate, maligne promjene mogu se uočiti u najranijem stupnju razvoja. Tako se znatno smanjuje stopa smrtnosti od karcinoma dojke kod žena. (izvor: http://www.vasezdravlje.com )

HPV Infekcija

Više od 300 milijuna žena svake godine oboli od genitalnih infekcija, poput kandidijaze ili bakterijske vaginoze. Pojačani iscjedak, svrbež, pečenje u genitalnoj regiji… - smetnje su po kojima ih možemo prepoznati, no one su povezane i s pojavom drugih zdravstvenih problema od kojih je jedan karcinom vrata maternice. HPV infekcija, kojom je inficirano oko 630 milijuna ljudi diljem svijeta, se u visokom postotku može dovesti u izravnu vezu s pojavom ovog karcinoma, koji je drugi najčešći zloćudni tumor u žena.

Vaginalna flora, koju čine dobri mikroorganizmi, je ženina prirodna obrana od genitalnih infekcija. Stanja poput stresa, nekih bolesti i uzimanja određenih lijekova kao što su kontracepcijske pilule ili antibiotici, uništavaju ženinu vaginalnu floru. Vaginalnu floru moguće je zaštititi i obnoviti uporabom probiotika. Probiotici su „dobre” bakterije koje imaju pozitivan učinak na zdravlje. Važno je znati da svaki probiotik nije isti i da je za adekvatni učinak potrebno odabrati pravi.

Radi svih nedoumice ou vezi ovih tegoba, točne dijagnoze ispravno propisanog lijeka potražitestručan savjet Vašeg ginekologa. HPV infekcija samo je jedna od spolno prenosivih bolesti, no lista je puno duža i uključuje mnoge druge bakterijske i virusne infekcije poput klamidije, gonoreje, sifilisa, hepatitisa, genitalnog herpesa i dr.

Poseban naglasak stavljamo na edukaciju, ali pritom napominjemo da informacije uvijek valja potražiti iz pouzdanih izvora. Vaš ginekolog će uvijek rado odgovoriti na sva Vaša pitanja.

Učite o svome tijelu i brinite se za intimno zdravlje kako biste uklonili mogućnost oboljenja od ženskih bolesti!

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.
Korištenjem web stranice pristajete na uporabu kolačića.